Wszyscy bardzo często słyszymy o tym, że powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia. Jest to niezwykle ważne, ponieważ sposób, w jaki traktujemy własny organizm, ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, lecz także na ogólną kondycję psychofizyczną. Od tego, czy potrafimy zadbać o potrzeby naszego ciała, zależy wydajność w pracy, tempo starzenia się, a nawet prawdopodobieństwo zapadnięcia na tak zwane "choroby cywilizacyjne" (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a nawet niektóre nowotwory). Co jednak oznacza zdrowy tryb życia w czasach, w których nieustanny pośpiech sprawia, że żyjemy w ciągłym stresie? Na pewno składa się nań wiele czynników. Można tu wymienić: umiejętność relaksu, odpowiednią ilość snu, codzienną porcję ruchu oraz, a może raczej przede wszystkim, zdrowie odżywianie.
Magia witamin
Naukowcy i lekarze od wielu lat przekonują do stosowania prawidłowej, bogatej w witaminy i składniki odżywcze, diety. Nie może w niej zabraknąć miejsca na pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały i witaminy. Oznacza to, że w naszym menu powinny znaleźć się: chude mięso, pieczywo pełnoziarniste oraz kasze, chudy nabiał, a także zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Należy również pamiętać o regularnym spożywaniu owoców i warzyw. "Pięć porcji warzyw i owoców dziennie" – ten znany slogan podkreśla, jak ważne jest, abyśmy nie zapominali o tym, niezbędnym dla ludzkiego organizmu, rodzaju pożywienia. To niezwykle istotne. Warzywa i owoce, zwłaszcza te nieprzetworzone termiczne, jedzone na surowo i w surówkach, dostarczają konieczną porcję witamin, minerałów i błonnika. Szczególną uwagę na spożycie owoców i warzyw należy zwrócić zwłaszcza w przypadku dzieci, które rosnąc potrzebując zwiększonej porcji składników odżywczych, osób prowadzących aktywny tryb życia oraz ludzi starszych, często pozbawionych apetytu i narażonych na awitaminozę. Co jednak zrobić, gdy dziecko ucieka z krzykiem na widok talerza marchewki z groszkiem, a nam samym surowy ogórek wydaje się tworem nudnym i spożywanym "z przymusu"? Sposobem na przełamanie tej niechęci możne być użycie wyjątkowo przydatnego kuchennego gadżetu, jakim jest temperówka do warzyw.
Warzywa z temperamentem
Temperówka do warzyw daje nam możliwość szybko przygotować różnokolorową sałatkę, zrobimy z marchewki atrakcyjne różyczki, które skuszą najbardziej wybrednego niejadka oraz błyskawicznie wykonamy dla gości przystawkę ze świeżych warzyw maczanych w aromatycznym dipie. Raz wypróbowana, wkrótce okaże się nieodzowna w kuchennych poczynaniach. Temperówka do warzyw przyda się też zawsze wtedy, gdy zapragniemy elegancko udekorować potrawy, upichcić warzywne spaghetti czy po prostu zaserwować rodzinie potrawę, która cieszy oczy, rozpieszcza podniebienie i służy zdrowiu.