Porady

Jak ekspresy do kawy zmieniły kulturę jej picia

Dodane:
Autor: Redakcja StylishHouse.pl

Podobno w każdym społeczeństwie występują podziały na tych, którzy wolą koty lub psy, wino lub wódkę i kawę lub herbatę. Kawa w Polsce pojawiła na przełomie XVII i XVIIIw. trafiając najpierw do Gdańska, gdzie powstały pierwsze kawiarnie nazywane kafehausami. Dopiero stamtąd zwyczaj picia kawy rozprzestrzenił się po całym kraju. Początkowo kawę pito bez żadnych dodatków, czyli na wzór wschodni, dopiero z czasem amatorzy kawy nauczyli się dodawać do niej mleko, śmietankę i cukier, a nawet sól. Zwyczaj kawy po polsku pojawił się pod koniec XVIIIw., co oznaczało bardzo mocny napój z dodatkiem tłustej śmietanki, w odróżnieniu kawę słabą nazywano też niemiecką lub śląską.

Czarna kawa, jaka najlepsza?

ekspres do kawyWytrawni amatorzy kawy preferują wyłącznie kawę przygotowaną w ekspresie. Ekspresy do kawy, domowe czy barowe/kawiarniane gwarantują napój mocny, aromatyczny, gorący i orzeźwiający. Chyba każdy turysta zwiedzający Włochy zwrócił uwagę na sposób picia kawy, chociaż nie każdy go akceptuje. Wchodząc do włoskiego baru, w nozdrza uderza najpierw zapach kawy a potem widok ogromnego ekspresu. Włoskie, profesjonalne ekspresy do kawy umożliwiają przygotowanie jednocześnie kilku filiżanek kawy serwowanej z naczyń stojących uprzednio na powierzchni urządzenia i tam ogrzewających się przed podaniem. Dzięki temu nawet espresso, ta najmniejsza porcja kawy jest gorąca i pachnąca. Włosi najczęściej piją kawę espresso przy barze, na stojąco, koniecznie gorącą. Czasem do kawy zjadają briosche. Mocne, czarne espresso popija się chłodną wodą.

Kawa z dodatkami

Ekspresy do kawy zawędrowały również do Austrii, gdzie powstała moda na picie kawy będąca całkowitym przeciwieństwem włoskiego sposobu picia tego trunku. Kawa po wiedeńsku to napój przygotowywany w nieco większej filiżance, z dodatkiem tłustej śmietanki lub bitej śmietany. Do kawy serwuje się szklankę wody do popicia. Od włoskiej wersji kawę różni przede wszystkim czas poświęcony jej piciu. Siadając w kawiarni do kawy po wiedeńsku zwykle rezerwuje się sporo czasu. Taką kawę pije się powoli, delektując się napojem i rozmową. Naturalne jest też czytanie książki, gazety czy przeglądanie poczty internetowej. Kelner wiedeńskiej kawiarni zmienia tylko szklanki z wodą, nikt nie oczekuje, że pusta filiżanka po kawie oznacza konieczność opuszczenia kawiarni.

Ekspresy do kawy wzbogaciły kulturę jej picia. Zmieniły smak i konsystencję. A ich miniaturyzacja pozwoliła na posiadanie egzemplarza we własnym domu i przygotowywanie aromatycznej kawy zawsze wtedy, gdy ma się na to ochotę.

Podobne wpisy

Skomentuj